De Amsterdamse AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 311,33 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 0,4 procent naar 507,89 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1,1 procent omlaag.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, lijkt voorlopig niet van plan extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Dat bleek uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed die woensdag naar buiten kwamen.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte bekend dat de deposito’s van banken bij de ECB afgelopen nacht sterk zijn gedaald door de verlaging van de depositorente, die woensdag is ingegaan. Banken stalden 325 miljard euro, tegen 800 miljard euro een jaar. Volgens de ECB is dit een bemoedigend teken en zullen banken nu meer gaan lenen aan consumenten en bedrijven.

Italië haalde donderdag 7,5 miljard euro op met de veiling van leningen met een looptijd van een jaar. De gemiddelde rente bedroeg 2,7 procent, tegen 4 procent bij een vergelijkbare veiling een maand eerder. Volgens analisten profiteert Italië van de afgenomen spanning rond Spanje en zijn bankensector.

Sterkste daler

In de AEX was SBM Offshore de sterkste daler met een verlies van 2,9 procent. Woensdag ging het aandeel al 6,6 procent omlaag. De Canadese energieproducent Talisman heeft een door SBM geleverd platform in Noorwegen ontruimd, nadat er scheuren waren aangetroffen in de betonnen steunpilaren. SBM heeft al vele miljoenen op het project moeten afschrijven door vertragingen.

De Franse autoproducent Peugeot-Citroën schrapt in Frankrijk 8000 banen. De ontslagronde is een gevolg van een sterk afnemende vraag. Het aandeel won in Parijs 0,7 procent.

Carrefour

De Franse supermarktketen Carrefour zag de omzet in het tweede kwartaal met 0,3 procent dalen tot 21,7 miljard euro, vooral door de problemen in Zuid-Europa. De omzet viel wel iets hoger uit dan verwacht. Het fonds klom 7,3 procent.

De productie van de industrie in de eurozone is in mei op maandbasis met 0,6 procent gestegen. Economen rekenden in doorsnee op een onveranderde productie op maandbasis. In april kromp de productie nog met een herziene 1,1 procent.

De euro stond op 1,2187 dollar, tegen 1,2240 dollar woensdag rond het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 84,62 dollar. Brentolie zakte 1,5 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl